fbpx

Advies over het vinden van goede yoga kleding

De kleding die je draagt tijdens het beoefenen van verschillende asana’s kan een bepalende factor zijn voor het wel of niet slagen van jouw yogasessie.

Voor het ervaren van een goede yoga workout is het dus erg belangrijk om geschikte kleding aan te schaffen.

Wil je weten welke kleding écht goed is tijdens het beoefenen van yoga? Ik geef je graag advies!

Waarom heb je goede yoga kleding nodig?

Yoga kleding

Tijdens het beoefenen van yoga komt jouw lichaam in verschillende houdingen te staan. Soms zijn het vrij simpele houdingen, maar het kunnen ook houdingen zijn die enige vorm van inspanning vereisen.

De kleding die je draagt bij het uitvoeren van deze houdingen is erg belangrijk. Tijdens yoga kun je, door de focus te leggen op de houdingen en de ademhaling, optimale ontspanning bereiken.

Wanneer jouw kleding niet naar behoren zit (lees: knellende kleding of kleding die gemaakt is van een irriterende stof) zal het vrij moeilijk zijn om optimaal te kunnen ontspannen en zul je waarschijnlijk meer ontspannen zijn geweest voordat je aan yoga begon dan aan het einde van de sessie.

Bekijk het overzicht van de fijnste en mooiste yogakleding

Wat heb je nodig om te starten met yoga?

 

Er bestaan veel verschillende yogavormen. Bij elke vorm van yoga past weer andere kleding. Zo is het bij Bikram yoga belangrijk dat je kiest voor kleding die goed aansluit op het lichaam en dat de kleding gemaakt is van materiaal dat vocht goed kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat je tijdens de les niet wordt gehinderd door kletsnatte kleding.

Bij rustige vormen van yoga, waarbij bijvoorbeeld veel gemediteerd wordt en er rustige, simpele oefeningen worden uitgevoerd, kan er gekozen worden voor lossere kleding die prettig aanvoelt.

Voordat je op zoek gaat naar geschikte yoga kleding is het dus belangrijk dat je nagaat wat voor vormen van yoga je veel beoefend en welke kleding daar het beste bij past. Daarnaast is het aan te raden om vooraf te bedenken of je nog meer yoga benodigdheden nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een stevige yoga mat nodig? Of wil je de meditatie aan het einde van de yogales optimaal uitvoeren met behulp van een yoga kussen van een goede kwaliteit?

Door alles in één keer aan te schaffen, bespaar je tijd en kun je in het vervolg het beste uit elke yogales halen.

Waar moet je op letten?

Allereerst is het van groot belang dat je kleding koopt waar je je goed in voelt. Kies bijvoorbeeld niet voor een blote tanktop, als deze je een onbehagen gevoel geeft. Bij yoga is het juist belangrijk om naar je gevoel te luisteren. Wees lief voor jezelf tijdens het uitzoeken van nieuwe yoga kleding en koop items die goed bij je passen.

Kleding die aansluit op het lichaam

Wanneer je yoga kleding gaat kopen is het belangrijk dat je items koopt die goed om je lichaam aansluiten, maar ook zeker niet te strak zitten. Door voor kledingstukken te kiezen die goed aansluiten op het lichaam, voorkom je dat je bijvoorbeeld struikelt over een broek met veel te wijde pijpen of dat jouw shirtje tijdens de hoofdstand nét iets teveel van jouw lichaam laat zien.

Het materiaal van de yoga kleding

Goede yoga kleding

Soms wordt het materiaal waarvan kleding wordt gemaakt nogal onderschat en wordt hier te weinig rekening mee gehouden tijdens het aanschaffen van een kledingstuk. Dit is erg jammer, omdat het materiaal waarvan een kledingstuk is gemaakt juist een grote invloed kan hebben op het positief of negatief ervaren van een yogasessie.

Let er daarom op of het materiaal van de kleding past bij jouw yoga practice.

Zo kan het belangrijk zijn dat de kleding vocht opneemt of dat het je warm houdt tijdens meditaties die lang duren. Kledingstukken waar stretch inzit, zijn bijvoorbeeld heerlijk voor het uitvoeren van uiteenlopende houdingen. Het rekt namelijk mee met de houdingen van jouw lichaam.

Kijk wel altijd of er niet teveel stretch in zit, zodat je kunt voorkomen dat je een kledingstuk aanschaft dat na een paar weken al om jouw lichaam slobbert.

Tips tijdens het passen van yoga kleding

Als je yoga kleding gaat passen, is het een optie om tijdens het passen verschillende houdingen aan te nemen, zodat je kunt bepalen hoe de yoga kleding ‘in actie’ voelt. Let er bijvoorbeeld goed op of de yogabroek goed op zijn plaats blijft zitten, er is namelijk niets erger dan een broek die je constant weer op zijn plaats moet trekken tijdens het beoefenen van een yoga pose.

Waar moet je op letten?

Richt ook je aandacht op de stof van de kleding. Voelt de stof fijn en comfortabel aan? Of vind je eigenlijk dat de stof niet genoeg rekt? En wat natuurlijk ook belangrijk is: kijk goed naar jezelf. Staan de kleuren van de kleding je? Vind je dat je er goed uitziet in de kleding?

Het dragen van kleding waar je je niet comfortabel bij voelt is een echte no-go tijdens het beoefenen van yoga.

Wanneer je kleding draagt die je niet mooi vindt, zul je je waarschijnlijk meer focussen op de kleding die je niet mooi vindt, dan op het uitvoeren van de asana’s.

Bekijk het overzicht van de fijnste en mooiste yogakleding

Wees kritisch

Wees kritisch tijdens het uitzoeken van yoga kleding, want je zit natuurlijk niet op een miskoop te wachten. Wanneer je twijfelt, doe het dan niet! Koop alleen kleding waar je voor 100% tevreden over bent. Je kunt beter wat langer zoeken naar geschikte kleding en daar uiteindelijk een lange tijd profijt van hebben, dan snel een kledingstuk kopen dat je uiteindelijk liever niet draagt.

Het belang van een goede yoga mat tijdens yoga

Yoga matten

Wanneer je de juiste kleding hebt gevonden, is het verstandig om ook het belang van een goede yoga mat niet te onderschatten. Een yoga mat van een goede kwaliteit zorgt ervoor dat je stevig op de mat kunt blijven staan en minder kans hebt om uit te glijden.

Daarnaast is een dikkere, stevige mat altijd prettig, omdat de ondergrond dan wat minder hard aanvoelt tijdens het aannemen van diverse houdingen. Een voorbeeld van een goede yoga mat is bijvoorbeeld de Tunturi Fitnessmat.

Gebruik een yoga kussen voor een ontspannen houding

Zenzes meditatiekussen

Wil je jouw yoga practice echt optimaal uitvoeren? Dan kan een yoga kussen of een yoga blok goed van pas komen tijdens het uitvoeren van verschillende zittende yoga houdingen. Ook het mediteren is beter vol te houden wanneer je gebruik maakt van een yoga kussen of yoga blok.

Veel Yogi’s vinden het belangrijk om bij het aanschaffen van nieuwe producten zo min mogelijk schade aan te richten aan het milieu en willen hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Wil je ook graag beter kunnen zitten, maar wel een product kopen dat zo min mogelijk schade aanricht aan het milieu?

Dan is het Zenzes PRO Meditatiekussen een goede optie. Deze kussens worden met de hand gemaakt en bestaan uit verschillende gerecyclede materialen.

Ontdek welke yoga/meditatiekussen het beste bij jou past.

Samenvatting

Kijk bij het aanschaffen van yoga kleding eerst goed naar jezelf en stel verschillende vragen aan jezelf om erachter te komen wat voor kleding je nodig hebt om yoga naar volle tevredenheid te kunnen beoefenen. Koop alleen items waar je je comfortabel bij voelt en die goed bij je passen.

Wil je echt alles uit jouw yoga practice halen? Overweeg dan om meteen een goede yoga mat aan te schaffen en eventueel een yoga kussen. Dankzij een goede yoga mat kun je verschillende houdingen veilig uitvoeren en het yoga kussen of yoga blok zorgen ervoor dat de zittende houdingen comfortabeler aanvoelen en daardoor beter vol te houden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL