fbpx

Het belang van meditatiekussens

Namasté. Wanneer je een yogaliefhebber bent of regelmatig mediteert, is het van belang om je eerst geaard te voelen. Dit doe je bijvoorbeeld door met je ogen dicht alle spieren in je lichaam te voelen en te visualiseren dat je met beide voeten stevig geankerd in de grond staat. Ook liggend of zittend met je ogen dicht kan je goed voelen op welk punt van de ondergrond jouw benen liggen, waar je met je rug tegenaan leunt of juist niet en ben je jezelf bewust van hoe je ademhaalt.

Voordat je met een geleide meditatie van start gaat, krijg je de instructie om zo comfortabel mogelijk te gaan zitten en een houding aan te nemen die voor jou prettig voelt. Voor een zo optimaal mogelijk zitcomfort, zijn er verschillende soorten meditatiekussens ontwikkelt die je speciaal voor dit doel kunt gebruiken.

Overzicht van onze top 4

2. Love Generation Love Meditatiekussen

love generation meditatiekussen

4. Meditatiekussen zwart/goud levensbloem opdruk
Meditatiekussen levensbloem

Wil je meer informatie over het kiezen van de juiste meditatiekussens? Lees dan snel verder!

Waarom heb je een meditatiekussen nodig?

Een rond meditatiekussen (zen zafu) of meditatiekussens in de vorm van een halve maan, zijn comfortabel voor je lijf omdat deze kussens zich qua vorm aanpassen aan jouw lichaamshouding. Het ronde kussen zorgt ervoor dat je meer beenruimte hebt en daardoor gemakkelijker bepaalde posities kan aannemen (zoals de kleermakerszit). Ook blijf je beter rechtop zitten.

 

Een kussen in de vorm van een halve maan geeft iets meer steun aan de dijen en zorgt er ook voor dat je gedurende lange tijd rechtop kunt blijven zitten. Door plaats te nemen op een meditatiekussen voel je meteen waar er spanning in je lijf zit en hoe je ademhaalt, waardoor je je op dat moment helemaal op jezelf kunt concentreren. Je maakt direct contact met de grond, zodat je makkelijker kunt aarden. Een meditatiekussen kan daarom een goede aanvulling zijn op een yogamat. Daarnaast zijn de meeste meditatiekussens zeer stevig en zullen zij een hele lange tijd meegaan.

Soorten vullingen in meditatiekussens

Meditatiekussen

Veel meditatiekussens worden binnenin gevuld met boekweit doppen. Dit zijn restproducten van het duurzame en lichte boekweit materiaal dat zorgt voor een goede, stevige ondersteuning van je lichaam. Boekweit doppen geleiden namelijk jouw warmte en behouden hun veerkracht, zodat je meditatiekussen niet heel snel plat zal worden. Een belangrijk voordeel van een meditatiekussen gevuld met boekweit doppen, is het kunnen vervangen van de vulling met rijst wanneer het kussen uiteindelijk ietsje platter wordt, al zal dit niet vaak voorkomen. Er worden ook meditatiekussens aangeboden die binnenin zijn gevuld met biologische speltvulling. Dit soort vulling zorgt er ook voor dat jouw lichaamshouding wordt ondersteund en dat je voldoende houvast en grip hebt. Een kussen van vulkatoen is daarentegen zacht en comfortabel, maar vulkatoen zal snel inzakken, zodat je regelmatig je meditatiekussen op zal moeten schudden of bij zal moeten vullen. Dit laatste geldt ook voor kussens met een vulling van kapok, ofwel de vezels van een tropische boomsoort die snel kunnen inzakken in het kussen. Meditatiekussens met boekweit doppen als vulling bieden dus de beste ondersteuning voor jouw lichaam.

Hoesjes kiezen

De binnen- en buitenhoezen van de meditatiekussens zijn gemaakt van stevig katoen. De buitenhoes kan worden gewassen op maximaal 30 graden in combinatie met kleding of lakens in vergelijkbare kleuren. De binnenkussens moeten juist worden beschermd tegen vocht of de droger, omdat ze hierdoor kunnen krimpen. Wat betreft het uiterlijk van de hoezen valt er van alles te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een trendy hoes met geborduurd motief of kies een hoes in jouw lievelingskleur, zodat je deze ook kunt gebruiken als zitkussen in de woonkamer. Een ideale hoes heeft een rits rondom de onderkant van het kussen. Op die manier kan je gemakkelijk de buitenhoes wassen en nieuwe vulling in de binnenhoes stoppen. Een brede draagband aan de buitenhoes is ook erg fijn om je meditatiekussen snel mee te kunnen nemen naar je yogales.

Wat is de juiste hoogte van een meditatiekussen?

De standaard hoogte van meditatiekussens is 13 cm. Over het algemeen kan iedereen op deze hoogte een prima kleermakerszit aannemen. Er zijn natuurlijk wel meditatiekussens in verschillende maten te koop: naast die van 13 cm. hoog, zijn er ook kussens van 5,9 of 17 cm. hoog. Je bepaalt jouw ideale hoogtemaat aan de hand van jouw lenigheid. Hoe leniger je bent, hoe lager je kan gaan zitten. Ook je lengte en je lichaamsbouw zijn van belang. Wanneer je in een winkel bent, is het altijd verstandig om even op verschillende meditatiekussens te gaan zitten om jouw ideale hoogte te kunnen bepalen. Als je twijfelt, is het natuurlijk altijd mogelijk om extra vulling in je kussen te doen of juist een deel van de vulling eruit te halen, totdat jij het gevoel hebt dat je lekker zit.

Geschikte meditatiekussens voor elk lichaam

Het juiste meditatiekussen kan je vinden door te kijken naar jouw lichaamslengte en je lenigheid. Als je vrij lang bent, is het slim om voor een hoger meditatiekussen te kiezen zodat je genoeg beenruimte hebt. Een rond meditatiekussen kan je op zijn zij zetten, waarna je erop gaat zitten. Zo zal je met lange benen minder last krijgen van je knieën of enkels. Een meditatiekussen in de vorm van een halve maan is juist geschikt voor lenige mensen, omdat deze kussens vaak wat lager zijn. Het is echter wel zo dat het halve maan kussen een betere ondersteuning biedt aan de dijbenen en ervoor zorgt dat je je bekken beter kunt kantelen.

Top 3 meditatiekussens

Naar aanleiding van een heleboel positieve recensies hebben wij een top 3 van meditatiekussens samengesteld die jou gegarandeerd voldoende comfort en plezier opleveren tijdens het mediteren of de yogales.

1. Love Generation Love Meditatiekussen

Dit ronde meditatiekussen heeft een hoes gemaakt van stevig katoen en een vulling van boekweit doppen. Je kunt hier urenlang op blijven zitten om te mediteren, zonder last te krijgen van rug of voeten. Het product is van een goede kwaliteit en past zich goed aan, aan jouw lichaamshouding. De hoes is gemakkelijk schoon te houden door de rits rondom de onderkant waarmee de buitenhoes er direct afgehaald kan worden. Het design is niet alleen mooi, maar ook praktisch, doordat het kussen zo gemakkelijk is bij te vullen.

Klik hier om dit product te bekijken

2. #DoYourYoga Yoga-kussen Brahman

Deze ronde yoga-bolster heeft een afmeting van 42 bij 15 cm. Bolsters worden gebruikt voor het doen van verschillende yoga oefeningen, terwijl meditatiekussens uiteraard voornamelijk voor mediteren worden gebruikt. Bolsters ‘bollen’ ook enigszins omhoog qua vorm. In deze yoga-bolster zit bio-organische Speltvulling uit Oostenrijk, die ervoor zorgt dat het kussen zich prima aan je zitpositie aanpast. De bolster kan ook prima gebruikt worden voor een goede zithouding op kantoor of als trendy kussen op de bank. Deze yogabolster biedt voldoende beenruimte tijdens de Lotushouding en andere yoga-oefeningen.

dit product is niet meer verkrijgbaar

3. Love Generation Lotus Meditatiekussen

Dit ronde meditatiekussen (‘zen zafu’ genaamd) is vergelijkbaar met het rode Love Generation meditatiekussen. Dit kussen heeft echter een uniek design, omdat er een handmatig geborduurd Lotus motief op te zien is. Het motief is geïnspireerd op de henna tatoeages van Indiase bruiden. Het kussen is stevig en handig in het gebruik. Het kussen is 15 cm. hoog en geschikt voor alle vormen van (zit)meditatie of het uitoefenen van mindfulness.

dit product is niet meer verkrijgbaar

 

De meditatiemat als aanvulling

Het is niet verplicht om een meditatiemat aan te schaffen als je al een meditatiekussen in je bezit hebt. Een meditatiemat biedt wel een aantal extra voordelen: Je hebt een stevige ondergrond, je voeten worden beschermd tegen de koude vloer en je hebt een zachtere ondergrond voor je benen dan de ruwe vloer.

Wanneer je een yoga- of meditatiemat gaat aanschaffen, is het belangrijk om te kijken naar het soort yoga die je uit wilt oefenen: hot yoga, yin yoga of flow yoga, voor elke soort zijn er weer andere eisen bij het kiezen van de juiste meditatiemat

Hot yoga

Bij hot yoga wil je een mat die het lichaamszweet opneemt en eventueel een yogamatreiniger om je mat mee schoon te houden.

Yin yoga

Bij yin yoga kan je beter kiezen voor een zachtere mat, terwijl je bij flow yoga juist een mat moet aanschaffen waarbij je voldoende grip hebt.

Het is natuurlijk altijd fijn als je een licht meditatiematje hebt, zodat je deze overal mee naartoe kunt nemen. Let goed op of een yogamat niet te dun is. In zo’n geval kunnen je yogaposes je knieën en gewrichten overbelasten. Neem ook geen te dikke mat, hiermee verlies je sneller je balans. Veel yogamatten zijn gemaakt van PVC of rubber. Dit zijn geen milieuvriendelijke materialen. Kies eventueel voor een meditatiemat gemaakt van TPE voor een eco-friendly product dat vijf jaar meegaat.

Klik hier om de beste TPE yoga mat te bekijken

Klik hier voor een goedkoop alternatief (rubber)

Conclusie

Meditatiekussens zijn er in verschillende soorten en maten en ontworpen voor jouw comfort wanneer je mediteert. Ze zorgen ervoor dat je voor een langere periode met een rechte rug blijft zitten. Wanneer je op een meditatiekussen zit, maak je ook direct contact met de grond wat het gemakkelijker maakt om te ‘aarden.’

In de meditatiekussens zitten verschillende soorten vulling verwerkt: boekweit doppen, speltvulling, vulkatoen of kapok. Je kunt het beste voor Boekweit doppen kiezen omdat deze zich het beste aan jouw lichaamshouding aanpassen. Daarnaast isoleren de doppen goed en behouden ze hun veerkracht, zodat een meditatiekussen er niet snel plat zal uitzien.

De binnen- en buitenhoezen van meditatiekussens zijn gemaakt van stevig katoen. Je kunt kiezen uit hoezen in een bepaalde kleur of uit hoezen met een trendy motief erop. De beste hoezen zijn die met een rits rondom de onderkant, zodat de buitenhoes gemakkelijk te wassen is en nieuwe vulling makkelijk bij te vullen is.

De ideale hoogte van een meditatiekussen bepaal je aan de hand van je lengte, je lichaamsbouw en je lenigheid. De standaard ronde meditatiekussens zijn 13 cm. hoog. Hoe leniger je bent, hoe lager het kussen mag zijn en hoe langer je bent, hoe hoger het meditatiekussen moet zijn. De hoogte van een kussen kan je altijd aanpassen door het toevoegen of verwijderen van een deel van de vulling.

Er bestaan twee belangrijke vormen van meditatiekussens: rond of halve maan. De ronde kussens worden het meest gebruikt en kunnen ook op hun kant worden gezet als zitkussen om geen last te krijgen van je knieën of enkels, doordat er te weinig beenruimte is. De halve maan meditatiekussens zijn wat lager dan de ronde kussens, maar bieden wel een betere ondersteuning van dijbenen en voor het kantelen van de bekkenbodem. De halve maan kussens zijn voornamelijk geschikt voor lenige mensen.

Er zijn drie meditatiekussens die steevast van goede kwaliteit zijn, gemakkelijk schoon te houden zijn en zich aanpassen aan de vorm van jouw lichaam. Dit zijn het Love Generation Love rode meditatiekussen, het #DoYourYoga donkergroene yoga-kussen Brahman en het Love Generation Lotus blauwe meditatiekussen. Wanneer je één van deze kussens aanschaft, zal je er nog lang plezier van hebben.

Een meditatiemat kan een fijne aanvulling zijn op een meditatiekussen, omdat de mat zorgt voor een stevige ondergrond en je benen beschermd tegen de koude vloer. De mat werkt daarnaast isolerend. Het is belangrijk om te kijken naar het soort yoga dat je wilt gaan beoefenen, wanneer je een meditatie- of yogamat aanschaft.

Meditatiekussens zorgen dus voor extra ondersteuning en comfort tijdens je yogales of meditatieronde, die beiden een gezonde levensstijl mogelijk maken.

Misschien ben je wel toe aan een meditatie vakantie, klik hier voor meer informatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

view: XS SM MD LG XL