fbpx

Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen (2020)

Eén van de eerste dingen die je je pasgeboren baby leert is hoe het moet slapen.

Ongeveer de eerste 2 maanden doe je dat waarschijnlijk door te wiegen, voeden of zingen.

Vanaf 8 weken is het eigenlijk de bedoeling dat je je kindje aanleert om het zelf te doen, maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en je kind zal niet de eerste zijn die niet op magische wijze doorslaapt.

fotoproductvoordelen
Zazu Slaaptrainer KinderwekkerZazu Sam het Schaap
 • analoge én digitale klok
 • wekker, nachtlamp en timer
 • weergave aan de hand van lampjes, rood, oranje en groen
bekijk prijs
Zazu Kinder nachtlamp Pam de PinguinZazu Pam de Pinguïn
 • deze slaaptrainer is draadloos en kan dus zonder gevaar mee in bed genomen worden
 • bij oranje nog even in bed wachten en bij groen mag het kindje uit bed
 • ook te gebruiken als bluetooth speaker
bekijk prijs
Kidsleep Classic SlaaptrainerKidSleep
 • indien de maan zichtbaar is dient het kindje in bed te blijven, zodra het zonnetje schijnt mag het kindje eruit
 • makkelijk in te stellen
 • ook te gebruiken als wekker
bekijk prijs

Dit zijn de 3 beste slaaptrainers van november 2020

Heb je het idee dat jij en je kind wel baat kunnen hebben bij een slaaptrainer, dan wil je vast meteen de allerbeste aanschaffen.

Er zijn een hele hoop verschillende slaaptrainers op de markt, dus het is soms moeilijk te bedenken welke het beste bij jou en je kind past, daarom hebben wij de 3 best beoordeelde en meest uitgebreide slaaptrainers vast voor je op een rijtje gezet.

Zazu Sam het Schaap slaaptrainer

Zazu Slaaptrainer Kinderwekker

Deze slaaptrainer is in de vorm van een schaapje. In zijn vacht zie je een analoge én digitale klok, deze slaaptrainer is dus ook erg geschikt voor oudere kinderen.

Voor de jongere kindjes is Sam het Schaap extra leuk omdat hij zijn ogen open of dicht heeft.

Als het tijd is om te gaan slapen doet Sam zijn ogen dicht en wordt het klokgedeelte donkerblauw.

Een half uur voordat de ingestelde wektijd aanbreekt wordt het scherm groen en verschijnen er 12 sterren, die één voor één verdwijnen terwijl de klok aftelt.

Daarna doet Sam zijn ogen open, wordt het scherm wit en verschijnt er een zonnetje op, zónder geluid, zodat je kind er niet wakker van wordt als hij nog slaapt.

Ook heeft Sam het Schaap een alarm-functie, nachtlamp-functie en timer-functie. Hij werkt op batterijen of op netstroom.

Gebruikers zijn erg tevreden over de leuke en duidelijke vormgeving.

Sommigen vinden het jammer dat er geen muziekjes of geluidjes in te stellen zijn en dat het scherm altijd 30 minuten van tevoren oplicht, omdat niet alle kinderen zich zo lang kunnen bedwingen.

Het apparaat is niet heel gemakkelijk in te stellen, de gebruiksaanwijzing is vrij complex. Het voordeel hiervan is dat ook je kind het apparaat niet gemakkelijk kan saboteren, wat nog wel eens gebeurt bij grotere boefjes die eerder uit bed willen.

Bekijk prijs

KidSleep slaaptrainer

Kidsleep Classic Slaaptrainer

De KidSleep slaaptrainer is een hele duidelijke en simplistische slaaptrainer. Het is een nachtlampje dat 2 plaatjes bevat.

Op het ene plaatje staat een konijn die in de zon loopt met een tas, op het andere staat een konijntje dat in bed ligt te slapen.

Afhankelijk van de tijdsinstelling is het ene of het andere plaatje verlicht en weet je kind of hij in bed moet blijven of eruit mag komen.

Er worden meerdere plaatjes bij de slaaptrainer geleverd en het apparaat bevat geluiden, waardoor het ook als wekker te gebruiken is.

Het lampje brandt de hele nacht, is niet heel fel, maar voor lichte slapers misschien wel net iets te fel.

De KidSleep slaaptrainer werkt alleen op netstroom, je kunt meerdere tijden instellen en de digitale klok is altijd zichtbaar.

Wij zijn erg te spreken over deze slaaptrainer, al vinden sommigen hem wel wat aan de prijs voor het simpele principe.

De wekkergeluiden zijn erg prettig

Bekijk prijs

Zazu Pam de Pinguïn slaaptrainer

Zazu Kinder nachtlamp Pam de Pinguin

De bedenkers van Sam het Schaap hebben ook Pam de Pinguïn ontwikkeld.

Deze slaaptrainer fungeert als nachtlampje, zowel de hele nacht door als op timer in te stellen.

Je kind kan zelf de kleur van het lampje kiezen: blauw, geel, roze of rood. Een half uur voor de wektijd wordt Pam oranje en als je kind uit bed mag wordt ze groen.

Pam is draadloos en kan worden opgeladen met de bijbehorende USB-kabel en kan ook gebruikt worden als Bluetooth-speaker.

Je kunt op afstand muziek of een verhaaltje afspelen op je telefoon, terwijl je kind in bed ligt.

Gebruikers vinden de gebruiksaanwijzing erg complex en het apparaat niet makkelijk in te stellen.

Ze zijn wel tevreden over het leuke uiterlijk en de duidelijkheid van de kleurtjes. Ook voor erg jonge kindjes is het goed te begrijpen.

Bekijk prijs

Tips bij slaaptrainers

Zoals bij alle opvoedkundige zaken bij jonge kinderen is het erg van belang om duidelijke grenzen te stellen en je daaraan te houden.

Zo ook bij de slaaptrainer, zolang je maar duidelijk vasthoudt aan de kleuren/ogen en wat het inhoudt, zal je kindje snel genoeg doorkrijgen wat er van hem verwacht wordt.

Ook is het een handig hulpmiddel om je kind te leren dat er grenzen zijn en om zich in te houden, wat later in het leven erg van pas kan komen.

Zorg daarnaast dat het lampje altijd goed zichtbaar is en werk bij oudere kinderen die goed gevolgen begrijpen ook met een beloningssysteem, zoals stickers.

Zelf opstaan & slapen

Sommige baby’s weigeren pertinent om zelf in slaap te vallen in hun eigen bedje en hebben eigenlijk constant de hulp van één van de ouders nodig om te kunnen slapen.

Veel ouders moeten naast het bedje van hun kindje liggen, het handje vasthouden, voeden of zelfs op de borst laten liggen om hun kind in slaap te kunnen laten vallen.

Het nadeel hieraan is dat je baby tussen de slaapcyclussen door waarschijnlijk wakker wordt en weer jouw hulp nodig heeft om in slaap te vallen.

Ze kan het immers niet zelf, waardoor je de hele nacht heen en weer loopt en zelf niet aan slapen toekomt. En dit soms wel jaren lang!

Als je kindje al wat ouder is, altijd je hulp nodig heeft gehad om in slaap te vallen, sinds kort ineens moeilijker of helemaal niet meer wil slapen of ’s ochtends om 5 uur aan je bed staat, klaar om te spelen, kun je overwegen om een slaaptrainer aan te schaffen.

Wat is een slaaptrainer?

Wat is een slaaptrainer

Vanaf ongeveer 2 jaar oud kun je door middel van communicatie je kindje opvoeden. Vanaf deze peuterleeftijd begrijpen kinderen het grootste deel van de dingen die je tegen ze zegt en kunnen ze bepaalde gevolgen begrijpen.

Rond deze leeftijd krijgen ze echter ook een eigen wil, dus zelfs als je kind al voorheen wel een voorbeeldige slaper was, kan dat nu ineens omslaan.

Ook als je altijd een moeilijke slaper hebt gehad is het nu misschien een goed moment om je kind gezonde slaapgewoonten aan te leren.

Logisch ook, je kind beseft dat wanneer je hem ’s middags of ’s avonds in bed doet, dat jij en je partner nog wakker blijven, waarom zou je kind slapen als ze ook met jou kan spelen?

En als hij ’s ochtends wakker wordt is hij weer zo enthousiast dat hij vanuit zijn ledikantje gaat staan roepen of gewoon meteen naar je toe komt om te spelen.

Je kind heeft vanaf deze leeftijd erg veel baat bij duidelijke grenzen waar niet vanaf geweken wordt.

Daar komt ook het nut van een slaaptrainer bij kijken.

Een slaaptrainer is een soort klok of wekker die een signaal geeft als je kindje uit bed mag, als een soort stoplicht.

Tot bijvoorbeeld 06:00 staat het licht op rood, gaat dan op oranje en gaat om 06:30 op groen, het signaal dat je kindje de dag mag beginnen en jou wakker mag maken om te spelen!

Natuurlijk is het van belang dat je dit principe van tevoren goed aan je kindje uitlegt en als je kindje uit bed komt voordat het signaal op groen is hem gewoon terug te stoppen.

Na een tijdje begrijpt je kindje dat hij gewoon in bed moet blijven tot de slaaptrainer zegt dat hij eruit mag.

Als dat moment aanbreekt is de kans groot dat hij langer gaat doorslapen, of stilletjes in bed blijft spelen zodat jij en je partner in ieder geval wat langer kunnen slapen!

Hoe werkt een slaaptrainer?

Slapende jongen

Er zijn verschillende typen slaaptrainers, maar bij allemaal is het principe dat het je kind een signaal geeft dat hij nog niet uit bed mag, bijna uit bed mag en wel uit bed mag komen.

Je kindje kan natuurlijk geen klokkijken dus een systeem dat met kleuren, plaatjes of muziek aangeeft of het tijd is om uit bed te komen is erg handig.

Veel slaaptrainers kunnen ook als nachtlampje fungeren, of hebben een timer-functie van een aantal minuten en zijn door je kind zelf aan te drukken als ze ’s nachts wakker worden.

Ook hebben slaaptrainers vaak een alarm-functie, voor op dagen dat ze op tijd naar de opvang of peuterspeelzaal moeten.

Sommige kindjes vinden het prettig om voor het slapengaan zelf nog even te spelen of lezen in bed, sommige slaaptrainers kunnen ook aangeven wanneer het echt tijd is om te gaan slapen.

Je stelt de klok dan in om bijvoorbeeld 19:30 en 06:30 en tussen 19:15 en 19:30 kan je kind dan bijvoorbeeld nog zelf even spelen in bed of in zijn kamer.

Om 19:30 geeft de slaaptrainer door middel van kleur, een plaatje en/of geluid aan dat het nu bedtijd is en gaat het licht automatisch op de stand van het nachtlampje of helemaal uit.

Veel ouders vinden dit een erg handige functie, voor veel kinderen geeft dit ook daadwerkelijk een extra motivatie om netjes in bed te gaan liggen en te gaan slapen.

Welke soorten slaaptrainers zijn er?

Verschillende slaaptrainers

Er zijn een aantal verschillende soorten slaaptrainers, qua vormgeving, werking en functionaliteiten.

Zoals eerder gezegd werken ze vaak met makkelijk herkenbare signalen, zoals (stoplicht)kleuren, een lampje dat aan of uit gaat, bepaalde geluiden (het geluid van een gaap als het tijd is om wakker te worden) of ogen die open of dicht gaan.

Sommige slaaptrainers geven alleen ’s ochtends aan dat het toegestaan is om uit bed te komen, anderen geven ook aan dat het tijd is om te gaan slapen.

Sommige slaaptrainers geven een half uur van tevoren aan dat je kindje bijna uit bed mag, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn afhankelijk van de persoonlijkheid van je kind. [1]

Sommige slaaptrainers zijn tegelijkertijd een nachtlampje of een wekker, wat ook handig kan zijn als je kind ouder wordt.

Het voordeel van een slaaptrainer zonder geluid is dat als je kind wel langer slaapt, hij niet wakker wordt van het signaal dat ze uit bed mag komen.

En sommige slaaptrainers hanteren iedere dag dezelfde tijden en bij anderen kun je voor het weekend verschillende tijden aangeven en ook instellingen voor middagslaapjes invoeren.

Als je de slaaptrainer langer wil gebruiken is het misschien slim om een trainer te kiezen die ook een analoge of digitale klok laat zien, zodat je kind later het ook als klok kan gebruiken en misschien wel gemakkelijker leert klokkijken. [2]

Wanneer kun je een slaaptrainer gebruiken?

Kind in bed

Een slaaptrainer is te gebruiken op het moment dat je kind goed kan begrijpen en ook begrijpt wat gevolgen zijn.

Dit moment breekt meestal aan rond het tweede levensjaar. Het kan zijn dat je wel een paar keer aan je kind moet uitleggen hoe het werkt en wat de bedoeling is, maar de meeste kinderen pikken het rond deze leeftijd snel op.

Toch kun je een slaaptrainer al proberen rond het eerste levensjaar. Zeker verschillende kleuren zijn ook aardig te begrijpen voor jongere kinderen, al zullen zij wel iets meer tijd nodig hebben om het goed te leren snappen.

En indien het echt niet werkt heb je het apparaat in ieder geval al in huis op het moment dat ze er wel klaar voor zijn.

Een slaaptrainer is niet voor ieder kind nuttig, al is het zeker altijd een leuke toevoeging aan het slaapritueel.

Het is een prettig hulpmiddel omdat het op een positieve manier laat zien dat het nog geen tijd is om de ouders wakker te maken en wanneer wel.

Aangezien veel jonge kinderen erg enthousiast zijn om hun ouders al vroeg in de ochtend wakker te maken en te gaan spelen kan een slaaptrainer erg nuttig zijn.

Ook kinderen die het ’s avonds moeilijk vinden om te gaan slapen kunnen baat hebben bij een slaaptrainer met bedtijd-signaal.

En ten slotte zijn er veel kinderen die ’s avonds of ’s nachts liever bij de ouders in bed kruipen, ook voor hen kan een slaaptrainer een motivatie zijn om toch in hun eigen bedje te blijven liggen tot ze eruit mogen.

Conclusie

Een slaaptrainer kan een heel handig en fijn hulpmiddel zijn om je kindje goede slaapgewoonten aan te leren en zelf wat meer slaap te krijgen.

Het systeem van een slaaptrainer werkt voor heel veel kinderen heel erg goed en is een absolute aanrader voor kinderen die wakker zijn en spelen veel te leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beter slapen en overdag meer energie?

 • Laat hormonen je helpen in plaats van tegenwerken
 • Herstel de natuurlijke schommeling in lichaamstemperatuur
 • zet je biologische klok weer gelijk en ervaar het verschil
 • reken af met angst spanning en frustratie

Meer weten? Klik hier

view: XS SM MD LG XL